Kezdolap Tagság Hirdetések Esemény Adatbázis

    
 
 
 
 
 


 
2013 Majus
Tanulási zavarok kezelése. Egy hatékony német modell


A Diakonia Keresztyén Alapítvány felkérésére 2013. május 17-én szakmai konferenciát szerveztünk Kolozsváron a Báthory István Elméleti Líceum dísztermében. A konferencia előzménye az a több mint két éves projekt, amely során a Diakonia Keresztyén Alapítvány kezdeményényezésére a németországi Akademie für sozialwissenschaftliche Innovation szervezet egy hónapos képzésben részesített 15 alapítványi munkatársat. Ugyanakkor az alapítvány célja, hogy ezt a tudást a tanulási zavarokról a hazai pedagógusoknak is átadják, így 5 szakember végezte el a multiplikátor képzést.

Tanulási zavarok kezelése. Egy hatékony német modell elnevezésű konferencia ennek a projektnek a zárórendezvénye volt 82 hazai pedagógus, gyógypedagógus részvételével.

A konferencián két németországi szakember tartott előadást. Dr. Hantz Utz pszichológus a tanulás neurobiológiáját mutatta be gyógypedagógiai szemszögből. Előadásának fő témái az organikus agyi és pszichés kölcsönhatások, a környezeti tapasztalatok hatása az agy fejlődésére és szerkezeti alakulása, illetve a túl- és alulterheltség kihatása az agy fejlődésére voltak - ezek következményei a tanulási és tanítási folyamatok alakítására (az oktatásban és nevelésben).

Elke Ehman – olvasás és írászavar szakember a tanulásterápiáról értekezett – bemutatva a tulajdonképpeni német modell elméleti alapját, amelyet a „tanulási zavarok ördögi köre” néven ismertetett. A tanulási zavaros gyermek információ feldolgozási és észlelési folyamatai másképp alakulnak, amit a gyermek környezete általában negatívan reagál le, nem a megfelelő módszert alkalmazva a probléma kezelésére. Ennek hatására a gyermek önértékelés sérül, énképe is negatívvá válik. Ez maga után vonja a gyermek teljesítményének a csökkenését – folytatódik az ördögi kör tovább. Erre az elméleti alapra épül a terápia, amelyben nagyon pontos módszerek, eszközök mind a célnak megfelelően vannak kialakítva. Fontos hangsúlyt kap a motiválás mikéntje és módja, az automatizálás, illetve a szülőkkel való munka.

A  multiplikátorok közül Ráduly Zörgő Éva nevelési szakpszichológus egy felmérés eredményeit ismertette, ami az ADHD-ról való ismereteket illeti, illetve Dáné Gabriella iskolapszichológus a konferenciát megelőző képzésről számolt be –  amely a hatékony német modell hazai ismertetésének, továbbadásának az első alkalma volt és amelynek folytatása lesz.

          

A konferencia képei a https://www.facebook.com/RMGyE oldalon nézhetők meg.

Jelenlét a médiában: http://www.youtube.com/watch?v=OCLKE5ui3T0&feature=share

 

Vissza