Kezdolap Tagság Hirdetések Esemény Adatbázis

    
 
 
 
 
 


 
2013 Oktober
Kinövi a gyermek? Fejlesztési lehetőségek kora gyermekkorban


Beszámoló az Együtt a fogyatékkal élőkért, VII. Konferenciájáról

 

Kinövi a gyermek?

Fejlesztési lehetőségek kora gyermekkorban

Csíksomlyó, Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központ

2013. október 4-5.

 

 

            A Gyulafehérvári Caritas, a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ, a Prosperitas Vitae Egyesület, a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, a Csíki Anyák Egyesülete, a Santa Lucia Egyesület közös szervezésében az idei konferencia témája a korai fejlesztés volt. A téma fontossága a gyógypedagógia és a rokon szakmák berkeiben megkérdőjelezhetetlen, hiszen abban az esetben érhető el a valamilyen sérüléssel rendelkező gyermek számára a teljes integráció, ha az adott problémát minél koraibb életkorban felismerik, diagnosztizálják és megkezdődik a fejlesztés.

Célunk ezzel a programmal a korai fejlesztés fontosságának hangsúlyozásán túl a téma aktuális kérdéseinek a megismerése, a hazai helyzet megismérse, a gyakorlati információk megosztása olyan szakemberek részéről, akik a korai fejlesztés témakörében több éves tapasztalattal rendelkeznek.

            A két nap alatt több mint 200 érdeklődő vett részt a konferencián, ami a korábbi évekhez viszonyítva azt jelzi, hogy évről évre egyre több szakember látja érdemesnek résztvenni egy ilyen jellegű szakmai találkozón.

            A  konferencia kezdő napján Demeter Zsuzsa a Gyulafehérvári Caritas Szociális és Tanácsadó Szolgálat Fogyatékkal Élőknek – programkoordinátor és Ludescher László a Gyulafehérvári Caritas Szociális ágazatának igazgatója megnyitója után hazai (Dr. Ráduly Zörgő Éva, Sógor Enikő, Mezei Borbála, Vass Éva)és magyarországi szakemberek (Dr. Büki György, Dr. Földiné Angyalossy Zsuzsánna, Zsindely Katalin, Baranyi Ildikó, Lakatos Katalin) előadásait hallgathatták meg a résztvevők. Az előadások mellett műhelymunkákra is sort került, ahol kisebb csoportokban beszélgethettek a résztvevők a korai fejlesztés kérdésköréről: hallássérültek és látássérültek korai fejlesztéséről, autisa gyermekek fejlesztési lehetőségeiről, megkésett beszédfejlődésről, primitív reflexekről és testarttás szabályozásáról.

            Mind az előadások, mind pedig a műhelymunkák lehetőséget biztosítottak a résztvevőknek a szakmai tudásuk gyarapításához, a személyes kapcsolatok kialakításához is.

            A konferencia nem jöhetett volna létre a támogatók nélkül. Így a konferenciát támogatta a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány és az RMDSZ, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és a FarmaMedia.

Vissza